Geschiedenis Garnwerd

Wie via de brug Garnwerd binnen rijdt ziet onmiddellijk het monumentale Bij Hammingh liggen op de dijk. De oude korenmolen “de Meeuw” is ook een imposante verschijning in Garnwerd. Deze nog in werking zijnde molen, gebouwd in 1851, is regelmatig geopend voor bezichtigingen en/of rondleidingen.
Meer informatie over korenmolen De Meeuw » 

Smalste straatje van Nederland
Achter Hammingh ligt het smalste straatje van Nederland: de Burgemeester Brouwerstraat. Het straatje ligt in het oudste deel van het dorp.

Ligweide en natuurbadje
Aan de voet van Hammingh, ligt een aanlegsteiger en zwembadje met een klein strandje. Erg leuk voor de kleintjes.

Reitdiepdal
Het Reitdiepdal is prachtig en wonderschoon. Het juiste woord is misschien lieflijk. Als je vanuit Winsum naar Garnwerd rijdt, fietst  of loopt,  gloort in de  verte Hammingh, een mast van een schip en de molen. Zo beland je langzaam in een jongensboek, lopend door Garnwerd, door het smalste straatje van Nederland waan je je in het dorp van Dik Trom.

In 1629 is er begonnen met het recht graven van de oude Hunze voor de bereikbaarheid tussen de stad Groningen en de zee. Hierdoor kwam Garnwerd aan de scheepvaartroute te liggen. Twee jaar later werd er een veerman aangesteld om ervoor te zorgen dat bewoners over het water konden worden gezet. In 1750 blijkt er een nieuw veerhuis tevens herberg te zijn, in 1875 is dit  gebouw afgebroken. Met de komst van de zeesluizen in Zoutkamp verdween eb en vloed in het Reitdiep en durfde familie Hammingh het aan om in 1876 een nieuw café/veerhuis/logement te bouwen. Nadat in 1933 een brug over het Reitdiep kwam werd de veer overbodig. Nu gaat dagelijks vele malen de bel van de brug om schepen door te laten, toeristen en liefhebbers  van het Reitdiep varen langs Hammingh. Vele gasten komen wandelend, fietsend of meren aan voor een lekker kop koffie, lunch of diner, kortom om te genieten  op en aan het Reitdiep.
Bij Hammingh, koken wij dagvers en met heerlijke regionale producten.
Welkom Bij Hammingh (nog meer info Wikipedia)
Familie van der Ploeg uit Zoutkamp, nu eigenaar van het pand brengen schelpen naar Hammingh